1,3 milioane de semnături pentru familia tradițională

1,3 milioane de semnături pentru familia tradițională

  Iniţiativa legislativă a Coaliţiei pentru Familie de revizuire a articolului 48, alineat 1, din Constituția României, privind întemeierea familiei pe „căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie”, și nu „între soți”, cum este în prezent, a strâns peste 1,3 milioane de semnături din întreaga ţară.
  Numărul cetăţenilor români cu drept de vot care susţin iniţiativa legislativă a Coaliţiei pentru Familie a crescut de la 825.000, cât s-a raportat în data de 20 ianuarie 2016, la 1.357.604, până la 31 ianuarie, după cum a precizat Eduard Dumitrache, coordonator în cadrul Coaliţiei pentru Familie.
  Pentru realizarea acestui demers de revizuire a Constituţiei României, Coaliţia pentru Familie a îndeplinit o etapă importantă, şi anume colectarea în termen de 6 luni a minimum 500.000 de semnături de la cetăţeni cu drept de vot, împărţiţi în minimum jumătate din județele țării, cel puțin 20.000 de semnături din fiecare județ. Cu toate acestea, campania de colectare de semnături din partea poporului român continuă până în data de 24 mai 2016, când vor tre­bui depuse semnăturile, valida­te în prealabil de primării, şi dosa­rul de revizuire la Parlamentul Ro­mâniei.
  „Strângem peste numărul cerut de lege pentru că vrem ca aceste semnături să devină un sem­nal, o mărturisire, o atenţiona­re a tuturor factorilor politici, guvernamentali, privitoare la importanţa subiectului şi la necesitatea de a proteja familia prin înscrierea definiţiei căsătoriei în Constituţia României”, a precizat Mihai Gheor­ghiu, preşedintele comitetului de iniţiativă, director general adjunct al Muzeului Ţăranului Român şi fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.
  Prin colectarea acestor semnături, Coaliţia pentru Familie şi-a propus să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soţi” în cuprinsul articolului 48, alineatul 1 din Constituţia României ar putea să-l aducă în conturarea noţiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” şi dreptul fundamental al bărbatului şi al femeii de a se căsători şi a întemeia o familie. Prin înlocuirea termenului „soţi” cu expresia „bărbat şi femeie” se asigură implementarea precisă şi literală a unor expresii consacrate cu puterea unor garanţii imua­bile destinate ocrotirii familiei, recunoscută drept „elementul natural şi fundamental al societăţii” în art. 16 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, susțin inițiatorii Coaliției pentru Familie.
  După depunerea semnăturilor şi a dosarului de revizuire la Parlament, vor urma procedura prealabilă de avizare a Curții Constituționale, votarea în Parlament a propunerii legislative, iar apoi referendumul și validarea acestuia de către Curtea Constituțională.
  În prezent, 16 state europene au adoptat reglementări constituţionale prin care căsătoria este în mod explicit recunoscută ca uniunea liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie, între care, recent, Slovenia, prin referendumul naţional din decembrie 2015.
  Coaliţia pentru Familie este o iniţiativă civică, fără personalitate juridică, independentă de orice partid şi neafiliată confesional. Misiunea ei este de a proteja şi sprijini familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, dar şi de a o apăra de tendinţele societăţii moderne ce îi diminuează importanţa şi îi accelerează degradarea.
  Cei care doresc să susţină iniţiativa legislativă pot să acceseze site-ul coalitiapentrufamilie.ro sau să scrie pe mailul contact@coalitiapentrufamilie.ro, pentru a afla cum să fie contactaţi de voluntarii din ţară sau care sunt datele de contact ale sediilor judeţene.
  Ioan Buşagă
  (Sursa: http://ziarullumina.ro/1-3-milioane-de-semnaturi-pentru-familia-traditionala-109127.html, accesat 05.02.2016)

Comments are closed.