IPS Arhiepiscop Justinian, „voievodul spiritual al Maramureșului”

IPS Arhiepiscop Justinian, „voievodul spiritual al Maramureșului”

  Vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Justinian Chira a fost „voievodul spiritual al Maramureșului”, iar „Mănăstirea Rohia, Eparhia Maramureșului și Sătmarului îi datorează extraordinar de mult Înaltpreasfințitului Justinian”, a spus Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
  IPS Arhiepiscop Justinian a trecut la Domnul duminică 30 octombrie, la ora 10.30, în urma unui infarct miocardic acut, după 95 de ani de viață pământească. Trupul neînsuflețit al IPS Justinian se află depus în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Privegherea va continua până la slujba de înmormântare, care va fi săvârșită joi, 3 noiembrie, ora 12.00, avându-l în fruntea soborului slujitor pe Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Privegherea va fi întreruptă doar de programul liturgic al Catedralei (Sfânta Liturghie și Slujba Vecerniei). Slujba de înmormântare va fi precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești. Miercuri, 2 noiembrie, începând cu ora 18.00, se va săvârși slujba de pomenire de către Prea­sfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ma­ramureșului și Sătmarului. După slujba înmormântării, sicriul cu trupul neînsuflețit al IPS Arhiepiscop Justinian va fi condus pe ultimul drum către Mănăstirea de metanie de la Rohia, unde va fi așezat în locul de veci.
  „Înaltpreasfințitul Justinian poate fi numit metaforic voievodul spiritual al Maramureșului deoarece pentru zona de nord a țarii a fost o persoană unică, de fapt, cu Înaltpreasfinția Sa se încheie un capitol din istoria zbuciumată a spiritualității noastre. Mănăstirea Rohia, Eparhia Ma­ramureșului și Sătmarului îi datorează extraordinar de mult Înaltpreasfințitului Justinian. Să nu mai adăugăm și faptul că a fost un număr de ani și Episcop vicar la Cluj”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
  „Peste tot rămâne icoana unui om deosebit, a unui părinte spiritual care a mângâiat, a întărit, a vindecat răni sufletești și a ajutat cât de mult a putut ajuta. A plecat la Dumnezeu într-o zi de duminică tocmai în timp ce se oficia Sfânta Liturghie și ne aducem aminte cu nostalgie că și venirea sa pe lume a avut loc tot într-o zi de duminică, în mai 1921. E greu de cuprins o personalitate spirituală care din cale-afară te impresionează și care lasă o dâră de lumină în istoria Bisericii noastre Ortodoxe Române”, a mai spus ierarhul.
  „Când clopotele au început să bată vestind cu tristețe mutarea Dincolo a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Iustinian Chira, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, clerul și credincioșii din Episcopia Covasnei și Harghitei, dimpreună cu ierarhul lor, Preasfințitul Andrei, sunt alături de Preasfințitul Arhiereu-Vicar Iustin Sigheteanul și de poporul lui Dumnezeu al Eparhiei Ma­ramureșului și Sătmarului. La ceasul despărțirii de părintele duhovnicesc , aducem un omagiu pios de prețuire și de rugăciune înaintea Tronului Ceresc, încre­dințați fiind că Hristos Domnul, biruitorul morții îi va așeza sufletul împreună cu îngerii din ceruri”, se arată într-un mesaj al biroului de presă al Episcopiei Covasnei și Harghitei.
  Stareț al Mănăstirii Rohia
  Născut din părinții Ilie și Maria, țărani evlavioși, la data de 28 mai 1921, în satul Plopiș, comuna Șișești, județul Mara­mureș, având numele de botez Ioan. În zorii zilei de 12 martie 1941 închide ușa casei din satul natal, iar pe seară intră pe poarta Mănăstirii „Sfânta Ana” din Rohia. După un an, la 2 martie 1942 este tuns în monahism și primește numele Justinian. La 15 august 1942, în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Episcopul Nicolae Colan al Vadului, Feleacului și Clujului îl hirotonește diacon pe seama Mănăstirii „Sfânta Ana” din Rohia. Ierodiaconul Justinian este recrutat și încorporat de către ocupanții maghiari, fiind soldat în armata maghiară – compania antiaeriană de la Miskolc – în perioada 22 noiembrie 1942 – 10 martie 1943. La puțin timp după lăsarea la vatră, este hirotonit preot pe seama Mănăstirii „Sfânta Ana” din Rohia, la data de 17 aprilie 1943, de către Episcopul Nicolae Colan. După ce starețul Nifon Matei a trecut la cele veșnice, în locul lui este numit, la data de 25 iunie 1944, tânărul ieromonah Justinian Chira, care, la vârsta de 23 de ani, a preluat această funcție într-o perioadă foarte grea pentru mănăstiri. În anul 1948 este ridicat la rangul de protosinghel, iar în anul 1967, la propunerea Episcopului Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului și Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la rangul de arhimandrit.
  Episcop la Cluj Napoca și Baia Mare
  Tot la propunerea Episcopului Teofil Herineanu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la treapta de arhiereu, la data de 9 iunie 1973, fiind hirotonit ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, la 9 septembrie 1973, și primind supranumele de „Maramure­șeanul”.
  După revoluția din 1989 s-a reînființat Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului. La data de 22 septembrie 1990, Adunarea Națională Bisericească îl alege episcop în fruntea acestei eparhii, iar la 11 noiembrie 1990 este întronizat la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare (vechea Catedrală), de către Înaltprea­sfințitul Părinte Dr. Antonie Plămădeală – Mitropolitul Ardealului. Ca episcop titular a înființat secția de Teologie Ortodoxă din cadrul Facul­tății de Litere din Baia Mare, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, revista eparhială „Graiul Bisericii Noastre”, și a pus piatra de temelie la zeci de biserici de enorie și de mănăstiri. La întronizarea sa erau 3 mănăstiri, după 26 de ani de activitate pastorală, în eparhia Maramureșului și Sătmarului sunt în prezent 30 de mănăstiri și 10 schituri. La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare.
  Sursa: http://ziarullumina.ro/ips-arhiepiscop-justinian-voievodul-spiritual-al-maramuresului-117022.html, acesat 01.11.2016

Comments are closed.