MARTIRI ȘI CĂLĂI CONTEMPORANI

null

  Persecuțiile creștinilor din Orientul Mijlociu constituie un subiect față de care Europa creștină manifestă un autism îngrijorător. La fiecare două-trei zile apar pe internet filmări sau fotografii care surprind scene martirice greu de privit, iar după alte câteva zile de prezenţă anemică pe rețelele de socializare, dispar fără să producă nici o reacție semnificativă. Presa le ignoră deoarece nu prezintă potențial de audiență, iar autoritățile de stat îşi manifestă solidaritatea în asemenea cazuri doar în mod selectiv şi eminamente diplomatic. „Martirii” de la Charlie Hebdo au adunat la Paris conducători și reprezentanți ai aproape tuturor statelor UE, îsolidarizaţi” spontan într‑un marş de proporţii. În schimb, cazurile martirilor din Orientul Mijlociu trec neobservate, ca și cum n‑ar exista.
  Europa e prea ocupată să implementeze o agendă ideologică străină de etosul și istoria ei, o agendă în care sunt înscrise cu literă roşie şi cu majusculă: legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex şi supraextinderea drepturilor minoranţelor sexuale, eliminarea simbolurilor religioase din spaţiul public şi a educaţiei religioase din învăţământul de stat, reducerea drepturilor cultelor religioase etc. În fond, Europa e preocupată de propria secularizare. Nu este nici o noutate faptul că există demnitari la nivelul instituţiilor europene şi al statelor naţionale al căror mandat vizează exclusiv desacralizarea sistematică a vieţii publice și scoaterea lui Dumnezeu din conștiința socială. Nu e ceva nou nici activismul secularist de tip ong‑ist, foarte vocal şi influent.
  Ce legătură există totuşi între procesul de secularizare prin care trece Europa și persecuțiile asupra creştinilor, respectiv creșterea extremismului religios, din Orientul Mijlociu? Aparent, nici una. îFiecare colț al pământului cu drama lui!”, ar putea spune cineva. Atunci întreb: De ce mii de tineri europeni, născuţi creştini, iau calea Orientului și se înrolează în armata grupării islamice radicale ISIS (Statul Islamic)? Ce îi determină să lase confortul Occidentului și să intre în taberele de pregătire militară teroriste? De ce își sacrifică viața în atentate pentru un dumnezeu sângeros care nu are nici o legătură cu adevăratul islam?
  Comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, anunţa în luna aprilie a acestui an că numărul europenilor care au plecat în Siria pentru a se alătura armatei ISIS se apropie de 6.000, îngrijorată de faptul că 1.450 dintre ei sunt cetăţeni francezi. Motivul lor, din perspectiva ei: “Dorința de aventură, plictiseala, nemulțumirea cu situația lor în viață”. Adevăratul motiv: vidul spiritual în care au crescut, prin “grija” activiștilor seculariști, începe să le devină insuportabil! Sufletul lor, vitregit de valori spirituale şi culturale perene, țipă după un strop de spiritualitate şi resimte acut nevoia de consistență interioară. Firea umană simte în mod natural setea de supranatural. Nici un surogat ideologic nu poate păcăli la nesfârșit această sete ontologică de sacralitate a omului. La un moment dat, această năzuință latentă spre spiritualitate crapă crusta împietrită a surogatelor și țâșnește din adâncul omului în căutarea Celui năzuit. Din păcate, acest moment de cotitură din viața persoanei umane, într‑un context socio‑cultural alienat prin ideologii obscure, poate fi uşor manipulat, iar omul îmbrățișează pseudo‑spiritualități sau forme extremiste de religiozitate. Tinerii occidentali, suprasaturați de presiunea vidului spiritual din viaţa lor, caută forme spectaculoase de spiritualitate, cărora li se dedică plini de entuziasm şi devotament. Islamismul de tip radical pare a fi potrivit pentru a satisface această dorință simultană de spectaculos şi spiritualitate (deturnată). Prozelitismul islamist în scopuri teroriste atrage suflete pustiite, promițându‑le simulacrul unui sens al vieții, care le‑a fost confiscat în mediul civilizat occidental și după care au tânjit îndelung. Acum îşi dau viaţa în atentate sinucigaşe şi îi ucid pe creştini pentru un sens existenţial falsificat. Se pare că secularizarea, pe care unii o consideră unica şansă a progresului civilizator, îşi cere tributul ei… eşalonat. Prima tranşă cerută Europei: 6.000 de tineri transformaţi în necreştini pentru a ucide creştini!
  Diac. Gheorghe-Cristian Popa
  (Sursa: http://ziarullumina.ro/martiri-si-calai-contemporani-104445.html, accesat 21.08.2015)

Comments are closed.